( te ) Creatieve Belastingadministratie

bergmans23 - 6 juli 2018

Wees niet te creatief met uw belastingadministratie!

Belasting betalen is dan misschien noodzakelijk, maar nooit leuk! Soms komen we echter boekingen tegen in de belastingadministratie, waarvoor we onze klant echt moeten waarschuwen. Het is tenslotte onze taak om ze te behoeden voor al een te creatieve belastingadministratie, waardoor ze bij controle van de boeken door de belastingdienst wellicht in de problemen zouden komen. Dus pas op met een ( te ) creatieve belastingadministratie!

We vonden een mooi voorbeeld van een te creatieve belastingadministratie:

De FIOD viel op 20 juni binnen bij een ondernemer die dacht de fiscus te slim af te zijn. De ondernemer werd verdacht van belastingfraude en van het opzettelijk verstrekken van vervalste administratie aan de Belastingdienst.

Valse facturen

In de administratie van zijn ondernemingen werden valse facturen aangetroffen, waarmee privé-kosten zakelijk werden verantwoord. Op deze manier kon de ondernemer op kosten van de zaak onder meer zijn huis voorzien van een luxe sauna en nieuw sanitair. Daarnaast heeft hij vermoedelijk ook de kilometeradministratie van zijn lease-auto vervalst door zijn privé-ritten als ‘zakelijk’ te boeken. Vermoedelijk is de Nederlandse schatkist hierdoor minimaal 300 duizend euro misgelopen.

Beslag gelegd

De FIOD heeft beslag gelegd op ruim 300 duizend euro en fysieke en digitale administratie in beslag genomen. Er vindt nog onderzoek plaats naar de toeleveranciers die de facturen uitgeschreven op naam van de onderneming van de verdachte.

Administratiekantoor Kryptos helpt u ‘op het rechte pad’ te blijven.

Meestal is een creatieve benadering van de belastingadministratie geen kwestie van slechte wil of boze opzet van een ondernemer. Het kan de interpretatie van regels zijn, een verschil van inzicht, of gewoon een simpele vergissing. Administratiekantoor Kryptos helpt u graag om ‘op het rechte pad’ te blijven, door op tijd aan de bel te trekken bij onregelmatigheden in uw belastingadministratie. Tenslotte gaat het vaak maar om tientjes voordeel, die bij controle door de belastingadministratie voor duizenden euro’s ellende op kunnen leveren.